Nr. 413
15-21 martie, 2013[read the English translation here]„Merit, deci exist!“ - Editia a II-a

link pagina ziar

Într-o organizare ireprosabila a Olt TV, televiziunea oltenilor, marti, 12 martie 2013, în incinta Centrului Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina a avut loc editia a doua a Galei Premiilor 2012 – „Merit, deci exist”.

O atmosfera specifica unui eveniment de amploare, invitati pe masura, premii acordate celor care merita sa fie rasplatiti de catre organizatori. A lipsit cu desavârsire influenta politicului în modul cum înteleg altii, care organizeaza evenimente similare, sa evidentieze personalitati si oameni care au ceva de spus. Prezentatoarea galei a fost slatineanca Larisa Popa, câstigatoarea concursului „Miss România” din urma cu doi ani. Pe seca au urcat, rând pe rând, oltenii de valoare, fie ca sunt acasa, printre noi, fie ca fac performante pe alte meleaguri. Alaturat va prezentam o parte dintre cei care au primit distinctii de apreciere din partea OLT TV. (Alin DOROBANTU)

LIVIU PETRISOR DINU (Cariera în domeniul universitar) - Olteanul Liviu Petrisor Dinu, conferentiar doctor la Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii Bucuresti, a reusit sa faca lucruri cu adevarat remarcabile. Presa l-a numit unul din cei 16 savanti care pot salva România. Pasiunile lui suna pentru omul de rând, cel putin ciudat: procesarea limbajului natural, lingvistica computationala. Cu toate acestea, Liviu Dinu Petrisor se declara un om normal care iubeste matematica. A facut Scoala Generala la Cârlogani, apoi Liceul „Ion Minulescu” din Slatina.

DRAGOS DATCU (Cariera în cercetare) – Doctor inginer expert în sisteme de supraveghere si securitate - Universitatea de Tehnologie Delft, Olanda. S-a nascut în 1980 la Slatina si a absolvit Colegiul National „Radu Greceanu”. A obtinut numeroase diplome si premii pentru activitatea sa de cercetare si este autorul a zeci de publicatii stiintifice. Este pasionat de fotografie, ciclism, înot si atletism. Dragos Datcu are un interes deosebit si pentru scrima, el este membru a doua asociatii olandeze de scrima.

Dr. MIHAELA BUSTUCHINA VLAICU (Cariera în medicina) - Majoritatea celor care îsi amintescnumele Mihaela Bustuchina Vlaicu se duc imediat cu gândul la fata cu chitara si cu vocea clara si sensibila. Astazi este un renumit medic neurolog la Spitalul Universitar „Pitié-Salpętričre” si la Institutul pentru Creier si Maduva Spinarii din Paris. Doctor în Stiinte Médicale la Universitatea din capitala franceza, Mihaela Bustuchina Vlaicu s-a nascut la Crâmpoia, în judetul Olt si a absolvit Liceul „Ion Minulescu” din Slatina.

Dr. MARIA GEORGESCU - Discipolul si-a venerat maestrul, i-a admirat caracterul, inteligenta si puterea de a citi în interiorul oamenilor. Academicianul Ana Aslan si-a pus amprenta asupra destinului oltencei Maria Georgescu, i-a dezvaluit tainele geriatriei si i-a ramas pentru totdeauna în suflet. Nascuta la Colonesti, în judetul Olt, Conf. Dr. Maria Georgescu, medic primar geriatrie si gerontologie, specialist diabet, nutritie si boli metabolice a fost directorul Institutului National de Gerontologie si Geriatrie Ana Aslan.

NICOLAE NICA (O viata închinata artei) - nu e un om ca oricare altul, asa cum nu este nici un creator ca oricare altul. Nascut la 7 februarie 1917 în satul Chilia, comuna Fagetelu, nea Nica si-a daruit întreaga viata artei. Si-a dorit mereu sa aiba în satul natal un muzeu viu, în care oamenii sa traiasca exact ca acum sute de ani, din ce produc cu mâna si cu mintea lor. Desi fiecare obiect din muzeu poarta amprenta mâinilor sale, artistul spune cu modestie ca acest sanctuar s-a nascut cu ajutorul oamenilor. La cei 96 de ani, Nea Nica simte ca mai are multe lucruri de înfaptuit pe acest pamânt.

STEFAN TRUSCA (Pastrarea traditiilor populare) - Descendent al unei vechi familii de olari, Stefan Trusca practica acest mestesug înca din copilarie, fiind prezent cu creatiile sale la cele mai importante expozitii, concursuri si târguri din tara si strainatate, unde a primit numeroase distinctii. Vasele create de Stefan Trusca sunt realizate manual, din huma, pe roata si sunt împodobite cu diverse motive specifice olarilor din România. Creatiile olteanului din satul Româna au fost apreciate la Paris si Bruxelles, acolo unde artistul si-a prezentat expozitiile personale.

PAUL TUDOR BALS (Cel mai cunoscut pictor oltean) - Nascut la 18 martie 1952 în orasul Bals unde si profeseaza în prezent, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, artistul Paul Tudor Bals este considerat noul Sabin Balasa al Olteniei. Pictor rafinat, abordeaza dezinvolt în creatiile sale orice gen artistic, surprinzând de fiecare data prin evolutia sa artistica. Înca din anul 1974 a expus cu regularitate la saloanele judetene si nationale, a organizat peste 40 de expozitii, iar lucrarile sale se gasesc si astazi în colectii din Franta, Italia, Grecia sau Statele Unite ale Americii. Paul Tudor Bals realizeaza într-un stil unic peisaje, portrete, natura statica, pictura suprarealista si chiar pictura abstract.

CLAUDIU NICULESCU (Cel mai bun fotbalist oltean) - A plecat în fotbalul mare de la Slatina si a fost un jucator reprezentativ pentru echipe ca Universitatea Craiova, Dinamo Bucuresti sau Universitatea Cluj. Claudiu Niculescu ia în calcul posibilitatea de a se întoarce într-o zi ca antrenor la malul Oltului. Trei titluri de campion câstigate cu Dinamo Bucuresti, trei Cupe ale României si o Supercupa se regasesc în palmaresul lui Claudiu Niculescu. Fostul fotbalist slatinean este cel mai important marcator al „câinilor rosii” în cupele europene, cu 18 goluri înscrise.

ANA-MARIA SERBAN (olimpica, locul I Olimpiada Nationala de Pedagogie) - Fire sociabila, calma si oricând capabila de a cunoaste noi orizonturi si perspective, Ana-Maria manifesta o atractie predilecta fata de profesia de cadru didactic. În tot ceea ce face Ana-Maria depune o munca asidua si tot timpul este stimulata de dorinta de autoafirmare. În ciuda eforturilor sustinute depuse în domeniul scolar, iesirile cu prietenii, muzica si sportul sunt activitati ce îi produc o deosebita placere.

MONICA TRUSCA (olimpica, locul I Olimpiada Nationala de Religie) - îsi doreste ca mai departe sa urmeze acelasi drum, sa continuie sa-si cultive darurile primite de la Dumnezeu. Vrea sa îsi cladeasca o cariera în medicina, iar ca specializare si-ar dori nutritionismul. În timpul liber Monica încearca sa valorifice fiecare clipa: iese cu colegii si prietenii, se implica în activitati de voluntariat, se înscrie în diferite excursii care includ vizitarea de muzee sau care au teme pe care le considera interesante... Si-ar dori sa petreaca mai mult timp în natura, caci adora sa priveasca maretia acesteia si sa imortalizeze aspecte din natura.

STEFANIA NEAGU (olimpica, locul I Olimpiada Nationala de Limba Româna) - Pasiunea ei s-a manifestat printr-o dragoste acuta de Cuvânt, în spatele caruia se ascunde Totul, iar Totul pentru ea a devenit Literatura. Stefania Gabriela Neagu îsi doreste sa urmeze o facultate care sa o reprezinte, aspira la un viitor în magistratura. Va continua sa iubeasca literele, cartile si mirosul de cerneala si va elogia întotdeauna literatura, aceasta arta a sufletelor mari si sensibile.

DANUT TURMACU (olimpic, Locul I Olimpiada Internationala de Informatica) - A fost admis înca din clasa a X- a, la aproape orice facultate din lume, primind foarte multe oferte. Danut Turmacu este de câtiva ani consultant IT în timpul liber pentru unele din cele mai importante companii din lume. Motto-ul sau este: „Nu exista limite pentru cei ce nu accepta limite”. Spune ca este un tip hotarât, câteodata impulsiv, câteodata lenes, îi place sa stie cum functioneaza lucrurile în general, îi place sa fie la curent cu tot ceea ce este nou.

MADALINA GHENEA (Cariera de succes în modelling si film) - An dupa an slatinenii au motive sa fie mândri de Madalina Ghenea! Nu doar frumoasa, dar si o actrita talentata, ale carei merite au fost recunoscute în 2012 pe plan international. Madalina Ghenea a debutat ca actrita, anul trecut, în comedia italiana „I Soliti Idioti”, în regia lui Enrico Lando. Anul trecut, în cadrul Festivalului de Film de la Roma, Madalina Ghenea a primit premiul „Sorriso diverso Roma”, pentru rolul interpretat în filmul „Razzabastarda”. De asemenea, anul trecut, Madalina Ghenea a filmat pentru pelicula „Dom Hemingway”, în care a jucat alaturi de Jude Law. Si în 2013 Madalina bifeaza deja un succes: acum doua saptamâni, frumoasa olteanca a fost gazda festivalului de film, Arta si moda Los Angeles Italia.

FLORINA IVASCU (Cel mai bun debut în moda) - Absolventa a Academiei di Belle Arti di Brera din Milano si a Facultatii de Arta si Design din Cluj Napoca, slatineanca Florina Ivascu detine în portofoliu si un atestat Fashion Master Class Paris, obtinut în urma cursului intens de creatie Couture, în colaborare cu „Maison Lesage” Paris. Florina Ivascu si-a prezentat colectia Couture Fall 2012 „ARCHI-COUTURE - An antidote for uniformity”, o colaborare cu Maison Lesage Paris, la muzeul Louvre din Paris în iulie 2012. Colectia a putut fi admirata alaturi de exponatele faimoaselor case de moda, Louis Vuitton si Marc Jacobs. Florina a prezentat proiectele si creatiile sale la multe concursuri, a avut numeroase colaborari internationale si doreste ca în viitor sa lucreze alaturi de nume importante în lumea modei.

ALEXIA STANCIU (Succes international) - În 2012 Alexia Georgiana Stanciu a fost declarata campioana mondiala la doar 8 ani, la un concurs international de dans desfasurat în Croatia. Si la competitiile din tara, Alexia si-a adjudecat anul trecut Locul I la Dans Romania Open – dans contemporan si tot Locul I la „Marele Premiu de Coregrafie” – Bucuresti 2012, sectiunea solo - dans de caracter. Tot anul trecut, micuta slatineanca a câstigat locul I la festivalul International Dance Fest de la Novi Sad, sectiunea dans contemporan.

SUNRISE INC (Cea mai cunoscuta formatie olteana) - Un proiect artistic ce s-a nascut la Slatina, domina astazi topurile muzicale din România si nu numai. Fratii Adi si Silviu, împreuna cu Mihai, toti trei din Slatina, au inventat Sunrise INC în 2009, iar de atunci au acaparat piata muzicala, lansând hit dupa hit. „Mysterious Girl” si „Toate femeile pleaca” sunt ultimele piese de succes ale celor de la Sunrise Inc, astazi în formula Adi si Silviu.

ELENA IONESCU – MANDINGA (Participarea la Eurovision 2012) - Anul 2012 a fost unul de exceptie pentru olteanca Elena Ionescu, solista trupei Mandinga, nascuta la Caracal. Trupa care a oferit hitul Eurovision 2012, îsi continua povestea de succes în toate colturile lumii. Elena a fost desemnata anul trecut cea mai frumoasa participanta de la competitia europeana, iar trupa Mandinga a ocupat locul 12 cu piesa „Zaleilah”.

Dr. GHEORGHE IORDACHE (Întreaga cariera) - De 42 de ani, menirea sa pe pamânt este sa aduca viata. Mii de suflete au vazut pentru prima oara lumina zilei multumita doctorului Gheorghe Iordache. Medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina, este cel care a adus pe lume generatii întregi de olteni. Medicul Iordache este convins ca si-a îndeplinit misiunea cu succes si daca s-ar întoarce în timp, ar face exact acelasi lucru, pentru ca nu este nimic mai frumos decât sa vezi bucuria din ochii unei mame, atunci când îsi aduce pe lume copilul.

LAURENTIU GUTICA FLORESCU (Realizarea Monografiei Slatinei) - muzeograf, profesor si director al Muzeului Judetean Olt. A absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, iar din 2004 este doctorand în istorie. Dupa ani de munca intensa, Laurentiu Gutica Florescu a reusit sa realizeze Monografia orasului Slatina, de la origini pâna în anul 1947, o lucrare complexa cuprinsa în 650 de pagini.

Alti premiati ai galei: Vasile Rusu (Implicare în viata comunitatii) si Lucreatia Comisaru (O afacere cu traditie)